Menu
Koшница
За лоялни клиенти - 5% допълнителна отстъпка

Ръководство за употреба на телефони Hummer

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това, как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.


Забележка: Това ръководство е изготвено спрямо HTC телефоните и затова е възможно да има някои разлики в имената на споменатите приложения и и последователността в менютата при модели на другите производители, но като цяло всички указания в ръководството са универсални за Android OS независимо от производителя на апарата.


Важно: Ъпдейтването на версията на операционната система се прави само от производителя на устройството и е индивидуано за всеки различен модел (това че е излязъл ъпдейт на Android OS до определена версия за някой модел не значи, че той става и за вашия телефон). Инсталирането на по-висока версия на операционната система преди официалния ъпдейт от производителя става чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, ако има такъв. Операцията крие рискове от повреда на телефона.


1.Инсталиране на програми (игри).


Инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.


След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (ES File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS няма вграден такъв (при някои производители си има фабрично вграден файл мениджър). Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.


2.Деинсталиране на програми


Прави се от Settings/Applications/Manage applications.


Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията My apps


3.Задаване на mp3 като рингтон (аларма или звук за предупреждение)


Има 2 начина за това:


1) Пускате си избраната песен през  приложениeтo Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone. Този метод е по-подходящ за хора които по-рядко си сменят рингтона и имат един рингтон за всички контакти.


2)Създавате си  папка под име Media на мемори  картата. В папка Media създайте папка audio и в нея, трябва да направите още три папки под имената alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка (за рингтон в папка ringtones, за аларма в alarms и за нотификациите - в notifications), рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъците с мелодиите.


4.Инсталиране на програми на мемори картата


Ако версията на Android OS ви е 2.1 и надолу това не е възможно, ако Android OS – 2.2 и нагоре може да ги преместите на мемори картата от менюто Settings -> Apps.


NOTE: Не е препоръчително на мемори картата да се местят уиджети, тъй като е възможно да не работят коректно.


Има вариант за инсталиране на приложенията на картата и чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, който поддържа app2sd. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.


5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.


3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.


Може да се спре от: Settings/Wireless & networks/Mobile network маха се отметката.


APNdroid, Toggle Data Widget (има ги в маркета) са програми, с които също можете да спрете мобилния интернет.


При някой телефони си има уиджет за това (напр. при HTC Desire намира се в Widget/Settings/Mobile Network).


6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона


За да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People (така се нарича указателя при HTC при другите производители може да е с друго име), след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.


Ако искате контактите ви да са Google тип и да се синхронизират с пощата ви трябва да направите следната гимнастика:


1)People/Menu/View слагате тикче само на SIM.


2)People/Menu/Import/Export/Export to SD card.


3)Намирате xxx.vcf файла на SD картата и го качвате на компа.


4)Влизате си в гугъл акаунта през компа отивате на контакти и импортирате контактите си като давате път до въпросния vcf файл.


5)Синхронизирате си гугъл акаунта с телефона и всичките ви контакти ще бъдат гугъл тип.


7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата


За това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.


Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.


8. Как да гледам клипчета във Vbox?


За да гледате клипове във Vbox трябва да инсталирате Adobe Flash Player, който е наличен  САМО за устройства с версия на Android OS 2.2 и нагоре и и процесор ARMv7-A.


9. Как да активирам клавиатурата която инсталирах?


За да активирате клавиатурата отивате на:


1) Settings -> Language & keyboard -> "Клавиатурата която сте инсталирали" и слагате тикче.


2) Отваряте някакво текстово поле /напр. адресното поле на браузъра/ и задържате с пръст върху него. Избирате Input method и след това Клавиатурата която сте инсталирали.


10. Ако си сменя телефона, какво става с приложенията, които съм закупил?


Закупените приложения са обвързани с гугъл акакунта (gmail поща), с който сте се вписали в маркета (Google Play), ако в новия телефон се впишете със същия гугъл акакунт, ще можеш да си изтеглите закупените приложения, без да се налага да ги плащате отново (стига да са съвместими). Също така, ако имате няколко андроид устройстава и се впишеш във всички със един и същ гугъл акакунт, ще можеш да ползваш закупените приложения и на тях (стига да са съвместими).


11. Как да премахна данните от кредитната/дебитната ми карта в Google Play?


Отивате на този адрес http://www.google.com/wallet/, логвате се с вашия Google акаунт, след това отивате на Начини на плащане и давате Изтриване на съответната кредитната/дебитната карта.


12. Защо алармата ми не звъни? 


Навярно сте инсталирали task manager, който е настроен автоматично да убива процесите при изключване на дисплея (включително процеса, отговорен за часовника и алармата). Едното решение е да му кажете да игнорира процеса Clock и няма да има проблем. Другото (и по-доброто според много от професионалистите) е да изтриете task manager-а и да не го ползвате никога повече


13. Защо не ми работи мобилния интернет? 


а) Спрели сте го от настройките - Menu->Settings->Wireless & networks->Mobile networks и вижте дали е разрешено свързването към интернет.


б) Инсталирали сте програма, която променя името на точката за достъп до интернет (например APNDroid), която е применувала APN-a на нещо завършващо на apndroid. В същото меню отивате на Access Point Name и проверявате дали името съвпада с това, дадено ви от оператора (например за Мтел е inet-gprs.mtel.bg).


14. Въведох си х пъти грешно кода за отключване и сега ми иска gmail име и парола, но съм ги забравил! Какво да правя?


15. Как да прехвърля нещо от PC на телефона?


Свързвате с USB кабела и в горната лентичка на телефона се появява съобщение, че е бил свързан към компютър. Като дръпнете лентичката надолу натискате върху съобщението USB connected и изберете mount as Disk drive.


16. Как да прехвърлям данни през bluetooth?


Прехвърлянето на данни работи само с ОС 2.1 и нагоре, така че проверете дали имате нужната версия. Ако версията ви е 1.6 или 1.5 няма да можете да пращате и получавате докато не получите ъпдейт.


NOTE: LG и Sony Ericsson са направили техни модификации на оригиналния 1.6 и при техните модели е възможен трансфера на данни през блутуут.


17. Къде да видим на колко % ни е заредена батерията, без да прибягваме към Widget-и и допълнителни програми?


1) Меню(Menu)->Настройки(Settings)->Относно телефона(About Phone)->Статус(Status):


Ниво на батерията(Battery Level)


2) Отваряме DialPad-a и набираме *#*#4636#*#*, ще излезе сервизно меню,


от което избираме "Информация за Батерията"(Battery Information)


18. Колко време е нужно за пълно зареждане на Батерията?


Със зарядното - около 2-3 часа. През USB времето за зареждане е двойно повече 5-6 часа.


19. Kaкво да направя, за да не заспива Wi-Fi при изключен екран?


Настройки->Безжични мрежи->Wi-Fi Настройки-> Натискаме сензорния бутон "Меню"->Разширени->


Правила за заспиване на Wi-Fi и оттам избираме подходящата за нас опция. (При мен е настройката е "Никога" и си го изключвам ръчно с Widget на Главния екран)


20. Как да направя телефона да звъни по-силно?


Може да опитате с програма за редактиране на музика да премахнете високите честоти и да усилите звука на рингтона. Засега няма друг начин.


21. Не мога да издърпам notification bar-а?


Явно дисплея Ви не е калибриран правилно. Влезте в Меню->Настройки->Звук и показване->Тактилно калибриране. Оттам правите настройките на дисплея спрямо вашия ъгъл на натиск.


NOTE: Това калибриране се прави само на телефони с резистивни дисплеи.


22. Колко държи батерията?


Отговорът на този въпрос е строго индивидуален и зависи от много неща, например: Яркостта на дисплея, използване на Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GPRS, 3G, Разговори, писане на съобщения, използване на камерата, Гледане на филми и т.н.


23. Не се ъпдейтва софтуера, проблеми с трансфер към и от телефона. 


Силно препоръчително е, при манипулации с телефона, всякакви USB хъбове между компютъра и телефона да бъдат елиминирани. Също така е най-добре да ползвате тези USB портове, които са директно към дъното (намират се отзад на компютъра ви), за да се елиминират проблеми при свързването на телефона с компютъра.


24. Инсталиране на файлове без да имате File Manager на телефона


В случай, че преинсталирате телефон, който няма File Manager, можете през browser-a да достъпите приложението, което ще инсталирате.  Старите телефони нямат:


Това става от браузъра:


file:///sdcard/ESFILEExplorer.apk


Името само трябва да гледате да съвпада.


25. Как се прави снимка на екрана ( screenshot )???


При различните телефони е по различен начин. Обикновено е с комбинация от Power + Home, Power


Инструкция за употреба на водоустойчиви и ударо устойчиви телефони


сложете сим карта 1 или 2 броя в телефона


поставете мемори картата в телефона


поставете правилно жлебовете на капака ( внимателно за да не счупите някое краче на капака)


проверете уплътнителния пръстен за нагъвания.


поставете винтовете на капака и започнете натягането на винтовете.


натягайте равномерно само с отверката в комплекта!


не пренавивайте винтовете което може да доведе до повреда на телефона.


водоустойчивостта на телефона изцяло зависи от правилното поставяне на всички компоненти!


Последни допълнения за някой модели смартфони:

В последните години борбата между гигантите GOOGLE, huawei,xiaomi и други засегна част от андроидния пазар.

Поради това официално google заявиха че няма да предоставят техните услуги на много китайски производители.

затова на много от телефоните няма официално инсталиран google play  за сваляне на приложения. Повечето ни модели сме ги така наречено (излекували от това недоразумение между гигантите) но ако все пак някой модел няма инсталиран google play ,това отдавна не е беда. Всяко приложение може да се потърси в мрежата с разширение .apk , например : facebook.apk, viber.apk.messanger.apk и така нататък да се свалят и инсталират въобще без google play.

Ако пък ви е по лесно, инасталирате някой от конкурентите на гоогле плей, например amazon.apk там има всички приложения от google play(или поне познатите ни ) както и много други дето ги няма или са платени в google play. Затова се казва конкуренция. 

При проблем ,телефона забива когато влезете в контакти и не ги отваря,оправете си контактите в GOOGLE 

примерно контакти започващи с точки символи или цифри или ги променете или ги изтрийте

ето видео как най лесно става това тук

При проблем : телефона току що пристигна ,но няма интернет. Нашите телефони често не са познати на операторите и автоматичните настройки настройки най често не сработват,направете ги ръчно както е показано тук.

При проблем: телефона току що пристигна но няма сигнал.Всички телефони пристигащи от Китай по подразбиране са настроени на  TD NETWORK.Повечето карти на нашите оператори сами указват телефоните да минат на Европейските честоти. Случват се и изключения.За целта влизаме в меню настройки от там в клетъчни мрежи и накрая предпочитани мрежи. Избираме Globul и това е. Рестарт и сме готови.

Както тук тук

Ако срещнете затруднение свържете се с нашия инженер за помощ тук.изсиква вайбер